onsdag 12. mai 2010

Handlegate i Hebron

Hvis du starter handleturen din i Shallalah Street i Hebron går du ikke mange meter før du kommer ned til et området som ser helt lukket ut. Nesten alle butikkene er stengt, det er mørkt, lukten av søppel er ikke til å unngå og ser du opp kan du så vidt skimte himmelen gjennom gitter og pigtråd.

Det er ikke mye som ligner en travel handlegate lengre, men folk må gå gjennom for å komme seg til hjemmene sine og til andre deler av byen.

Dette er området der mange israelske bosettere bor og militæret har måttet sette opp dette "taket" for å beskytte de som går under her. Da israelerne kom til dette området og bosatte seg her valgte de å bo og bygge hus på toppen av de husene som allerede var her. Palestinerne i området ble enten kastet ut eller fikk bosettere som naboer over seg.


Bæsjebleier, såpevann, matsøppel, ja, alt du vil kvitte deg med blir sendt ut av vinduene og ned i gaten. For noen uker siden kom det også en sofa dalende ned. Hva er meningen med dette spør du kanskje!? Vel, godt spørsmål. Bosetterne i Hebron er noen av de mest ideologiske bosetterne og utifra det jeg har hørt og lest, både av palestinere og israelere, så gjør de dette for å sakte, men sikkert få palestinerne under til å flytte. Hvor mange år orker man å leve som dette?

Tiph viser meg rundt. Dette var da en gruppe fra menneskerettighetskurset jeg går på kom nedover og én av de jobber som Head of Mission i tiph så vi fikk full omvisning i byen og inne hos de.

Noen få meter av piggtråd i en by som har kilometer på kilometer av det.

1 kommentar:

  1. Helt utrolig at det finnes så destruktive mennesker, forstår nesten ikke at noen kan ha fantasi nok til å gjøre det så utrivelig for andre og seg selv, trist!!
    Men, mennesker bygger opp, og mennesker river ned...
    Det må være svært provoserende å se og oppleve det på nært hold, leste om det samme i en avis for en stund siden.

    Hilsen mamma

    SvarSlett